Ακμή - Σχετίζεται με τη διατροφή;
15 Jan

Ακμή - Σχετίζεται με τη διατροφή;

Διαβάστηκε: 675

Τα αίτια της ακμής ποικίλουν. Μπορεί να φταίει ο τρόπος ζωής, μπορεί να φταίνε κάποιοι ορμονικοί παράγοντες, μπορεί να υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, μπορεί να φταίει η ρύπανση του περιβάλλοντος, μπορεί όμως να φταίει και η διατροφή.
Και σε ότι αφορά τη διατροφή είναι κάτι που μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε και μόνοι μας, αποκλείοντας από τη διατροφή μας όλα εκείνα τα τρόφιμα που επιδεινώνουν την εμφάνιση της ακμής και να περιοριστούμε σε όλα εκείνα που τη βελτιώνουν.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η σοκολάτα και τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη επιδεινώνουν την ακμή.
Όταν μιλάμε για γαλακτοκομικά προϊόντα μιλάμε για το γάλα σε όλες του τις μορφές, είτε υγρό, είτε σε σκόνη, είτε βιολογικό και φυσικά μιλάμε για τα παράγωγα αυτού όπως το τυρί σε όλες του τις μορφές, το βούτυρο, το παγωτό, τη σαντιγύ και γενικότερα τις κρέμες ζαχαροπλαστικής καθώς και τη σοκολάτα γάλακτος αλλά και όλα τα προϊόντα που περιέχουν πρωτεΐνες ορού γάλακτος.
Επίσης σε περίοδο ακμής θα πρέπει να αποφεύγονται τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως όλα τα επεξεργασμένα άλευρα και τα τρόφιμα που παράγονται από αυτά π.χ. τα λευκά ζυμαρικά, το λευκό ψωμί, οι πίτες, η άσπρη ζάχαρη, το άσπρο ρύζι, οι πατάτες κι όλα τα ροφήματα που περιέχουν προσθήκη ζάχαρης.

Αντίθετα μπορούμε να καταναλώνουμε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και διάφορα υποκατάστατα γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το γάλα ρυζιού, αμυγδάλου, σόγιας κ.α.
Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μειώνουν τις φλεγμονές και τέτοια τρόφιμα είναι τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα άπαχα κρέατα όπως το ψάρι και το κοτόπουλο, καθώς και όλα τα προϊόντα ολικής άλεσης.
Καλό είναι να αποφεύγονται και όλα τα junk food, όλα δηλαδή τα έτοιμα φαγητά που είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά όπως οι τηγανιτές πατάτες, ο γύρος, τα φαγητά που περιέχουν κρέμες γάλακτος κ.α. αφού με την κατανάλωση τους θα επιδεινώσουμε το πρόβλημα της ακμής.

Ακολουθώντας όλες τις παραπάνω γενικές οδηγίες που σχετίζονται με τη διατροφή, αλλά και παίρνοντας τη γνώμη ενός ειδικού γιατρού (δερματολόγου), μπορούμε να καταπολεμήσουμε την ακμή πιο αποτελεσματικά και σε μικρότερο χρονικό διάστημα απ ‘ότι αν παίρναμε μόνο φαρμακευτική αγωγή, χωρίς τον περιορισμό όλων αυτών των τροφών που επιστημονικά πλέον έχει αποδειχθεί, ότι ενισχύουν τη δερματολογική αυτή νόσο που πλήττει κυρίως τους έφηβους.